Natuur in Limburg

Unieke natuur in Limburg. Schotse hooglander kijkt uit over het water in Venray

Unieke natuur

In Hart van Limburg vind je ontzettend veel mooie en gevarieerde natuur. Er zijn 3 Nationale Parken met elk hun eigen karakteristieke flora en fauna  waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen. Ook is het een waterrijk gebied. Beken en rivieren hebben het landschap gevormd en centraal in de regio liggen de Maasplassen, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. De natuur in Limburg kent letterlijk geen grenzen. Zo zijn er meerdere transnationale parken waarbij je landsgrenzen doorkruist als je daar een wandeling maakt. Deze prachtige en unieke natuur zorgt ervoor dat je ogen en oren tekort komt tijdens jouw bezoek aan één van de meest groene regio's van Nederland.

De Big Five van Limburg

In Limburg vind je veel verrassende parels en prachtige natuurgebieden. De vijf toppers in Hart van Limburg, die je gezien móét hebben, noemen wij de Big Five van Limburg. Deze gebieden zijn elk seizoen prachtig. Hier heb je geen filters nodig om adembenemende foto's te maken. Ga op safari in eigen land en ontdek de Big Five van Limburg! 

Bekijk hier de Big Five van Limburg

De zon komt op in natuurgebied Het Leudal, een van de Big Five

Nationale Parken

In Limburg liggen drie Nationale Parken: de Meinwegde Groote Peel en de Maasduinen. De parken hebben bijzondere kenmerken. De Meinweg is bijvoorbeeld het enige gebied in Limburg waar de adder voorkomt. En zo staat de Groote Peel bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis op gebied van turfwinning.

De zon komt op over een ijzig Nationaal Park de Meinweg

Natuurgebieden

Naast de Nationale Parken en de Big Five zijn er nog veel meer mooie en unieke natuurgebieden in Hart van Limburg die je kunt bezoeken. De één groter dan de andere maar elk met zijn eigen unieke flora en fauna die je echt gezien moet hebben. Wandel of fiets door de gebieden en sta stil bij de mooie natuur. Of het nu winter is of hartje zomer, de natuurgebieden zijn een bezoek meer dan waard.

Natuurgebieden in Limburg

Schotse Hooglander kijkt in de camera terwijl de weerspiegeling te zien is in een modderpoel

Transnationale natuurgebieden

De natuur in Limburg kent geen grenzen. Grenspark KempenBroek strekt zich uit tot ver over de Belgische grens bij Weert. Het kenmerkt zich door een afwisselend landschap bestaande uit meerdere, aan elkaar grenzende delen die ieder een eigen sfeer uitstralen. Ook in België en Nederland ligt het Rivierpark Maasvallei. Zoals de naam doet vermoeden is de natuur in dit gebied eeuwenlang geleden gevormd door de stroming van de Maas. Helemaal aan de andere kant van het hart van Limburg ligt natuurgebied Maas Swalm Nette. Dit gebied verbindt, vanuit Roermond en Beesel, Nederland met Duitsland. Ontdek de cultuur, natuur en landschap van het Duits- Nederlandse Grenspark.

Nationaal Park De Meinweg gehuld in een ochtendnevel bij zonsopkomst

Parken & Tuinen

Hart van Limburg is een regio met prachtige parken en tuinen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier vind je verschillende parken en tuinen met diverse thema's en stijlen, zoals kasteeltuinen, botanische tuinen en landschapsparken. Het zijn perfecte plekken voor een wandeling, picknick of gewoon om te genieten van de rust en stilte van de natuur. Of het nu gaat om het bewonderen van kleurrijke bloemen, het ontdekken van historische kastelen of het spotten van wilde dieren, de parken en tuinen bieden voor ieder wat wils.

Bekijk hier de parken en tuinen

Hek begroeid met mos in natuurgebied Beegderheide

Wilde dieren spotten

Als je ogen en oren goed open houdt en je hebt een flinke portie geduld en geluk, dan is het zo maar mogelijk dat je een wild dier tegen het lijf loopt. De natuur in Limburg is rijk aan verschillende voedselbronnen waardoor het dierenleven uitstekend gedijt in de natuurgebieden van Limburg. Wees stil en ga niet op drukke periodes de natuur in en wie weet spot jij wel een edelhert, een buizerd of een vos tijdens jouw tocht door de natuur in Limburg!

Wild spotten in Limburg

Vos kijkt recht in de camera

Bezoekerscentra

Bezoekerscentra zijn essentiële plekken om te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en het behoud ervan. Deze centra bieden niet alleen informatie over het natuurgebied en haar bewoners, maar ook educatieve programma's en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. De meeste bezoekerscentra  liggen op mooie locaties, waardoor ze de perfecte uitvalsbasis vormen voor het verkennen van het omliggende natuurgebied. 

Bezoekerscentra in het Hart van Limburg

Buitencentrum De Pelen, het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Groote peel