Maasfietsroute Limburg

Koppel staat bij een van de tien kunstwerken die je kunt vinden als je de Maasfietsroute Limburg fietst

Fietsen langs de Limburgse Maasfietsroute

‘Welkom op de LF Maasroute’. Zie je een bordje met deze tekst, dan sta je aan het begin van een groot fietsavontuur met de Maas als metgezel. Daar waar de Maas Limburg binnenstroomt, verandert de internationale fietsroute EuroVélo 19 voor 160 kilometer in de Limburgse Maasroute. Bestel hier je fietskaart voor de Maasfietsroute, traject Limburg, en ontdek de provincie al trappend op de fiets.

Ontdek Limburg langs de Maas

De langgerekte provincie Limburg kun je grofweg opsplitsen in drie regio's: Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. De drie delen zien er allemaal anders uit. Tijdens de Limburgse Maasfietsroute doorkruis je heel Limburg en met de extra fietslussen ontdek je nog meer. 

Maasroute Noord-Limburg

In de kop van Limburg is er rondom de Maas een bijzonder natuurverschijnsel ontstaan, de zogenaamde rivierduinen. Deze zijn gevormd door de inmenging van een andere rivier, de Rijn, en de wind. De Limburgse Maasroute schampt Nationaal Park de Maasduinen, maar het is een aanrader om dit natuurgebied nader te verkennen. Verder passeer je het kastelendorp Baarlo en de moderne Maasboulevard van de stad Venlo. Voor het historische deel fiets je naar de Markt en bewonder je het indrukwekkende stadhuis uit het jaar 1600.

Kasteel de Berckt gezien door een bladerdek met op de voorgrond de vijver

Maasfietsroute Midden-Limburg

Rondom het vestingstadje Stevensweert en schippersdorp Maasbracht fiets je pal langs de Maasplassen, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland! Resten van voormalige grindwinning zorgen nu voor eindeloos veel waterpret: varen, zwemmen, surfen, roeien en duiken. Kom tot rust op een van de terrassen aan het water. ook fiets je door de stad Roermond. Dit is van oudsher een rooms-katholiek bisdom. In de binnenstad geniet je van veel mooie gevels en proef je de sfeer op het gezellige Munsterplein.

Fietspad langs de Maas in het schippersdorp Maasbracht

Maasroute Zuid-Limburg

Helemaal in het zuiden van Limburg begint de Limburgse Maasfietsroute. Je fietst langs het rechte Julianakanaal terwijl hoge krijtwanden oprijzen langs de Maas. Voordat je het weet, fiets je over de kinderkopjes van het historische Maastricht. De beroemde Sint Servaasbrug laat je voor het eerst de Maas oversteken met een geweldig uitzicht over de stad. Na Maastricht maak je kennis met de nieuwe, wilde natuur van RivierPark Maasvallei, waar je met een beetje geluk ijsvogels, bevers en misschien wel een visarend spot!

Fietsers genieten van het uitzicht in het heuvelland in Zuid-Limburg

Internationale Maasfietsroute

De Internationale Maasfietsroute is een mooie uitdaging voor elke fietser. Deze route start vanaf de bron van de Maas in Frankrijk en loopt via België, tot aan de monding in Hoek van Holland. Je fietst tijdens deze 1050 km lange route door knusse stadjes, Maasdorpjes en een gevarieerd landschap. De route loopt via de Belgische Ardennen het Nederlandse Limburg in en verlaat de provincie weer in Bergen. 

Internationale Maasfietsroute

Twee vrouwen op fietsvakantie rijden over een bospad

Kunst langs de Maas

Eventjes van de pedalen en in alle rust genieten van de mooie omgeving. Dit was de inspiratie voor de Limburgse kunstenaar Patrick Kusters om tien enorme zitplaatsen te creëren langs de Limburgse Maasroute. Elk kunstwerk verwijst naar een bijzonder verhaal uit de gemeente waarin je je bevindt. Maak een leuke selfie op de verschillende locaties en deel hem met de hashtag #MaasrouteLimburg.

Kunstwerken langs de Maasfietsroute

Kunstwerk het Drakenzwaard langs de Maas in Beesel

Extra lussen Maasfietsroute

Is de route niet lang genoeg voor je? Zin in wat meer Limburgse fietskilometers? Fiets dan nog wat verder! Er zijn in Limburg vier aansluitende fietslussen uitgezet. Zo kan je de route langer maken en het meeste uit je fietsvakantie in deze mooie omgeving halen.

Bekijk hier de extra lussen

Wielrenner op een verharde weg in de natuur